Facebook Linkedin Twitter Newsletter
  • 't Verschil in… Colombia

't Verschil in… Colombia

Een bijzondere samenwerking met Coop supermarkten en onze Colombiaanse teler, Frutas Comerciales heeft geleid tot een project voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de Colombiaanse bessenoogsters en -verpakkers. Van elk verkocht doosje EAT ME physalis-bessen bij Coop supermarkten vorig jaar doneerden we 25 eurocent. Gezamenlijk haalden we € 15.000,- op. Met deze opbrengst zijn in 2017 door middel van trainingen 209 Colombiaanse vrouwen en mannen bewuster gemaakt van hun rechten en wat ze kunnen doen wanneer ze slachtoffer zijn van geweld.
Net zoals onze partner en klant Coop supermarkten vinden we het bij Nature's Pride belangrijk dat de werknemers die onze groenten en fruit oogsten en verpakken werken onder goede en veilige arbeidsomstandigheden. Dit is precies wat onze teler Frutas Comerciales in Colombia biedt. Wij werken al sinds 2003 intensief samen met Frutas Comerciales aan continue verbeteringen, hebben dagelijks contact met hen en brengen regelmatig een bezoek aan de velden en het pakhuis in Colombia.

"De actie met de physalis-bes heeft zijn vruchten afgeworpen."

HARD WERKEN
Het is nog vroeg, maar er wordt al hard gewerkt in de Colombiaanse bergen. De physalis-bes wordt geoogst. Iedereen knipt geconcentreerd door, ook als het begint te regenen. Voor elke extra geoogste kilo krijgen de werknemers een bonus bovenop hun salaris en dat is mooi meegenomen. Adela (44) is blij met haar vaste salaris. Ze werkt nog maar een maand bij Frutas Comerciales, nadat ze tien jaar lang in een schoolkeuken heeft gekookt. Ze had genoeg van het werk in de keuken en nu kan ze lekker buiten in de natuur zijn. Ze is kostwinner, want haar man is blind geraakt door een erfelijke ziekte. Hun twee dochters van 16 en 18 wonen nog thuis. Verder is het werken op het land vooral een manier voor Adela om haar hoofd leeg te krijgen.

IN JE RECHT STAAN
Vandaag leggen de werknemers de scharen op tijd neer, omdat ze training krijgen. Vorig jaar werd er door een actie met de EAT ME physalis-bes van elk verkocht doosje bij Coop supermarkten 25 eurocent gereserveerd voor een project om de leefomstandigheden van de Colombiaanse physalisoogsters en -verpakkers te verbeteren. Het project wil de vrouwen en mannen van Frutas Comerciales bewuster maken van hun rechten en wat ze kunnen doen wanneer ze slachtoffer zijn van geweld. Samen met de consument, onze teler en alle Coop supermarkten hebben we € 15.000,- opgehaald. In twee trainingsmiddagen en een afsluitende beurs wordt hen voorlichting gegeven over gezondheid en (arbeids)rechten. "We denken altijd heel veel aan anderen, maar het is belangrijk in de eerste plaats aan jezelf te denken", begint een van de trainsters de tweede trainingssessie. De werknemers zitten op een houten bankje in de kantine en luisteren aandachtig. Enkelen maken aantekeningen in een schrift. "Wat doe je als je rechten niet worden nageleefd?", vervolgt ze. Het is helemaal stil in de zaal. "Gaat het wel goed, jullie kijken me zo geschrokken aan", zegt de trainster lachend. Via quizzen en tekenopdrachten leren de werknemers de hele middag over hun arbeidsrechten, over werkcontracten en worden ze voorgelicht over persoonlijke gezondheid. Voor veel werknemers is het nieuwe stof. Het is voor hen moeilijk om voor zichzelf op te komen en deze training helpt ze daarbij.

PRETTIGE SFEER
De afsluitende beurs staat op het punt van beginnen. Her en daar staan kraampjes opgesteld rondom verschillende thema's. De werknemers worden in vijf groepen gedeeld en rouleren langs de kramen. Adela hoort veel nieuwe informatie. Toch heeft ze het idee dat haar rechten als werknemer worden nageleefd. Haar salaris is voldoende om van rond te komen en ze voelt zich op haar gemak met haar collega's. "Dankjewel hè", zeggen ze aan het einde van de middag als de beurs is afgelopen. "Dit was leuk, leerzaam en interessant."

GOED MENS
De zon gaat bijna onder als Adela naar haar huis in de bergen loopt met haar collega's. Binnen is het knus en gezellig, met laaghangende balken waar pannen en kopjes aan hangen. Aan de muur hangen foto's, hoefijzers en de gitaar van Adela's man. De jongste dochter van Adela brengt een stapel hout naar de keuken om het fornuis aan het steken. Als Adela water heeft opgezet voor het avondeten, loopt ze naar het raam. "Kijk, dit houdt ons gezond", zegt ze terwijl ze kijkt hoe de avondzon een sprookjesachtige gloed over de bergen legt. "Dit mooie uitzicht, de frisse lucht en vooral de rust van het platteland." Haar man komt naast haar staan en vult haar aan: "En door proberen een goed mens te zijn van dag tot dag."

Physalis recepten en tips 

Terug naar overzicht
Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media functionaliteiten op de website.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kunt ook niet akkoord gaan.